Induló foglalkozások


Egyéni és csoportos jógaterápia

Egyéni és csoportos jógaoktatás

Ájurvédikus alkat szerinti jógagyakorlás

Komplex életmód tanácsadás

Vélemények


 

 

Hírlevél / Regisztráció

Szeretnél jelen lenni a jógaterápia világában?

Szeretnél információkat kapni és letölteni?

 

Regisztráció

Regisztrált tagjaink számára gyakorlati, speciális információk válnak elérhetővé és külön kérésre hírlevelet is küldünk.

 

Már regisztráltál? Jelentkezz be!

Bejelentkezés

Mi a jógaterápia?

A jóga mint ősi komplex rendszer a fizikai-érzelmi-szellemi működés tökéletes egyensúlyára, harmóniájára, az egység elérésére törekszik. Egészségről csak akkor beszélhetünk, ha ez megvalósul. Az egyensúly felbomlása betegségekhez vezet. A jóga rendszere konkrét módszereket ajánl a tökéletes egyensúly elérésére, fenntartására. Évezredek óta ismert a jóga gyógyító ereje, erre épül a jógaterápia. 


 

                                                  

 Hogyan működik a jógaterápia?

A jógaterápia holisztikus gyógymód. Az ember belső öngyógyító mechanizmusainak tudatos felébresztésére és használatára épül. Alapja szervezetünk, mint egység működésének tudatos javítása, optimalizálása a jóga különböző gyakorlataival - kihasználva azok speciális hatásait a különféle szervekre:


- a testtisztító gyakorlatok, hatékonyabbá teszik a salakanyagoktól való megszabadulást,

- a jógapózok (ászanák) átmozgatnak, masszírozzák a belső szerveket, serkentik a keringést, befolyásolják a belső elválasztású mirigyek és az idegrendszer működését,

- a különféle légzőgyakorlatok javítják, kiegyensúlyozzák az összes szerv oxigén ellátottságát, anyagcseréjét, ezáltal energizálnak, vitalizálnak és segítenek a stresszoldásában,


- a relaxáció segítségével létrejön a pihentető, tökéletes ellazulás állapota, ahol a szervezet megszabadul a stressztől, annak káros következményeitől és regenerálódik; így érvényesülni tud a vegetatív (autonóm) idegrendszer önszabályozó, öngyógyító mechanizmusa,

- a megfelelő speciális étrend a szervezet igényeit követi,


- a meditáció közvetlenül a tudatunkra hatva, azon keresztül segíti a gyógyító jellegű változások létrejöttét.

 


Mindez a belső érzékelés (interocepció) segítségével, annak fejlesztésével történik. A gyakorlás során a jógaterapeuta instrukcióit követve befelé, magunkra és érzeteinkre figyelünk – mindig az adott területre és a működésre koncentrálva.


Éppen ezért a jógaterápia több, mint egyszerű jógagyakorlás. A jógaterápia komplex, az ember minden működési síkjára ható tudományos módszer. Emiatt nemcsak használni, hanem ártani is lehet vele, ezért csak olyan jól képzett szakember irányításával érdemes gyakorolni, aki a betegségekről és a jóga hatásairól is megfelelő tudással rendelkezik.


A jógaterápia eredményeit, hatásosságát a modern medicina nagyszámú vizsgálata igazolja, alátámasztja.
                   

                      

                                                     a relaxáció


Kiknek ajánlom a jógaterápiát?

- A jógaterápiát azoknak ajánlom, akik hisznek a belső öngyógyító erők felszabadításában és működésében.

- Akik akarnak és tesznek is magukért, és nem kívülről, aktív részvételük nélkül várják a javulást.

- Akik együttműködőek és elfogadják a terápiás tervet, valamint azt, hogy esetenként egyéb módszerekkel is kiegészítendő a jógaterápia – természetesen ezt egyénileg megbeszélve.

 


Figyelem!

A jógaterápia elkezdése nem jelenti az orvosi javallatra szedett gyógyszerek kontroll nélküli elhagyását, illetve a szükséges kivizsgálás mellőzését. A terápiás módosítás minden esetben csak orvosi egyetértéssel, a folyamatok követése és értékelése eredményeként valósulhat meg.