Induló foglalkozások


Egyéni és csoportos jógaterápia

Egyéni és csoportos jógaoktatás

Ájurvédikus alkat szerinti jógagyakorlás

Komplex életmód tanácsadás

Vélemények


 

 

Hírlevél / Regisztráció

Szeretnél jelen lenni a jógaterápia világában?

Szeretnél információkat kapni és letölteni?

 

Regisztráció

Regisztrált tagjaink számára gyakorlati, speciális információk válnak elérhetővé és külön kérésre hírlevelet is küldünk.

 

Már regisztráltál? Jelentkezz be!

Bejelentkezés

Jóga és orvostudomány

 

Az ember sokkal bonyolultabb és komplexebb lény, mint ahogyan kívülről látjuk. Működésében, létében az univerzum törvényei és saját működési mechanizmusai egyaránt szerepet játszanak, éppen ezért nem lehet a környezetéből kiragadva vizsgálni, megközelíteni.


A modern "nyugati" orvostudomány a görög hippokratészi és a nyugat-európai tradíciókból gyökerezik. Az anatómia, élettan, biokémia, biofizika tudományára és a sejtek, szövetek, szervek közötti strukturális-funkcionális kapcsolatára épül. Módszere a kísérletes-analitikus kutatás.

 

Az ember betegségeinek okát általában a genetikában, környezeti ártalmakban, kórokozókban keresi és főként az eszközös diagnosztikára, a gyógyszeres, sebészeti, sugár- és egyéb modern terápiás módszerekre támaszkodik.

A jóga az embert mint fizikai-mentális-spirituális egységet kezeli és ezek egyensúlyaként értelmezi az egészséget. A betegségeket az egyensúly felborulásából eredezteti és így a gyógyítás fő céljaként annak visszaállítására törekszik. Módszere a mély önmegfigyelés, a belső érzetekre való koncentrálás, az öngyógyító mechanizmusok aktiválása különböző jógagyakorlatok, technikák végrehajtásával.

 

A jóga és az orvostudomány egymás hatékony kiegészítői lehetnek


A jóga és az orvostudomány nem kizáró, hanem egymást kiegészítő rendszerek. A két rendszer  értő kezekben hidat képezhet egymás között, kiegészíthetik egymást. Ezáltal a jóga és a modern orvostudomány integrálása hatékonyabban szolgálhatja az emberek egészségét, jól-létét.

 

A hidat jól példázza, hogy a 2009-es orvosi Nobel díjat a telomera-telomeráz kutatásért kapták, melyben a résztvevő kutatók bebizonyították, hogy az emberi kromoszómában található telomeráz enzim működése - aktivitásának nagy szerepe van a sejtek öregedésében, illetve a rosszindulatú daganatok kialakulásában - befolyásolható az életmóddal. A telomeráz enzim a sejtosztódást követően újra és újra kiegészíti a csonkolódott telomer szakaszt (mely a kromoszómák végein találhatók, védve azokat), ezáltal megakadályozza a sejtek elöregedését. A vizsgálatok bizonyítják, hogy a telomeráz aktivitás a vizsgált betegcsoportban az intenzív életmód változtatás hatására 3 hónap múlva 30%-kal(!) növekedett. (Forrás: Orvosi Hetilap 2010. 151. évfolyam, 24. szám, 965-970. oldal)

 

Mit bizonyít mindez számunkra?

A nyugati ember számára mindez alátámasztja azt, amit a jóga évezredek óta tanít: létünk minőségét és betegségeinket meghatározza hogyan gondolkodunk, táplálkozunk, lélegzünk, mozgunk, hogyan kezeljük stresszeinket, konfliktusainkat, hogyan lazítunk. Vagyis visszatértünk a jóga öt alapelvéhez: a helyes gyakorláshoz (mozgás, ászanák), a helyes légzéshez, a helyes relaxációhoz, a helyes táplálkozáshoz és a pozitív gondolkodáshoz, meditációhoz.

 

A jógaterápia ezekkel az „eszközökkel" úgy él, hogy minden esetben maximálisan figyelembe veszi a páciens problémáit, egyedi sajátosságait, egyéniségét.

 

A modern orvostudomány kiemelkedő eredményeket tud felmutatni a fertőző betegségek antibiotikus kezelése, az életmentő műtétes és gyógyszeres beavatkozások, az akut betegségek, sérülések kezelése terén. A jóga tudománya, a jógaterápia sokat segít a krónikus, korunkra jellemző pszichoszomatikus és stressz indukálta betegségekben. Képes megszabadítani idült fájdalmaktól, javítja az életminőséget, csökkentheti a gyógyszerek mennyiségét, illetve bizonyos esetekben gyógyszermentessé is teheti az életet. 

Kevesen tudják, hogy a mára már széles körben elterjedt relaxációs módszerek, az autogén tréning és az agykontroll alapja is a jóga! A stressz oldására a relaxáció és a meditáció tudományosan bizonyítottan is hatékony módszer.

A jóga különböző elemeivel, technikáival, gyakorlataival a prevencióban és a rehabilitációban szintén kiemelkedő szerepet tud betölteni. Az egészséges táplálkozás kialakításában a jóga elvei – a húsfogyasztás és élvezeti szerek mellőzésével – nem különböznek a ma ismert táplálkozási piramis elveitől. 1948-as megalakulásakor a World Health Organization (WHO, az Egészségügyi Világszervezet) az egészséget a következőképpen definiálta: „Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiánya”. Az ENSZ definíciója szerint „az egészség megőrzése olyan fogalom, amely az egészséget elősegítő életmód, és az ezt ösztönző társadalmi, gazdasági, környezeti és személyes tényezők támogatását öleli fel”. A jóga mindkét, modern nyugati világ által megfogalmazott, meghatározásba beilleszthető.


Ajánlott kapcsolódó írások, könyvek:

 

  • Orvosi Hetilap 2010. 151. évfolyam, 24. szám, 965-970. oldal: A 2009. évi orvosi Nobel-díj és egy meglepő üzenete: az életmód befolyásolja a telomerázaktivitást (Összefoglaló referátum)

 

  • Dr. Ananda Balayogi Bhavanani: Yoga and modern medicine: possible meeting points

 

  • Bagdy Emőke-Koronkay Bertalan: Relaxációs módszerek

 

  • Dr. Dean Ornish's Program for Reversing Heart Disease:The Only System Scientifically Proven to Reverse Heart Disease Without Drugs or Surgery (a Preventive Medicine Research Institute in Sausalito, California, USA elnöke-alapítója, kardiológus)

 

  • CG Jung: The Psychology of Kundalini Yoga, 1932

 

  • Steven F. Brena MD (Clinical Professor of Rehabilitation Medicine Emory University, U.S.A.): Yoga and Medicine: The Merging of Yogic Concepts with Modern Medical Knowledge, NY: Penguin, 1973.

 

  • Dr. Vígh Béla: A jóga orvosi szemmel, A jóga és az idegrendszer