Induló foglalkozások


Egyéni és csoportos jógaterápia

Egyéni és csoportos jógaoktatás

Ájurvédikus alkat szerinti jógagyakorlás

Komplex életmód tanácsadás

Vélemények


 

 

Hírlevél / Regisztráció

Szeretnél jelen lenni a jógaterápia világában?

Szeretnél információkat kapni és letölteni?

 

Regisztráció

Regisztrált tagjaink számára gyakorlati, speciális információk válnak elérhetővé és külön kérésre hírlevelet is küldünk.

 

Már regisztráltál? Jelentkezz be!

Bejelentkezés

Jóga és ájurvéda

 

 

A jóga és az ájurvéda kapcsolata

 
előadásA jóga és az ájurvéda közös gyökerekből ered: mindkettő a Védákig vezethető vissza. A négy szent könyv, a Rig Véda, a Sama, a Yajur és az Atharva Véda közül az Atharva Védában megtalálható az Ájurvéda, mint komplex gyógyító rendszer leírása. A három dosha - az ember alkati típusát meghatározó három minőség a Rig Védában olvasható.
 
Az ájurvéda a világ összes gyógyító rendszerének alapja. Charaka és Sushruta a két neves szerző, akik a ma is használatos formában rendszerezték az ájurvéda komplex gyógyítási rendszerét. Úgy tartják, hogy a Charaka Samhítá körülbelül Kr. e. 1500 táján íródott (azaz közel 3500 éves). Az Ashtanga Hridayával együtt a három könyv tartalmazza az ájurvéda eredeti és teljes rendszerét, ismeretanyagát.
 
Az ájurvéda az egyetlen jelenleg is fennálló komplex gyógyító rendszer, hiszen az egészséggel, életvitellel, betegséggel és gyógyítással kapcsolatos összes aspektusra tartalmaz válaszokat. Mint minden védikus filozófia, ragaszkodik a Sanáthana Dharma, vagyis az Örök Törvény hitéhez, mely szerint minden lénynek az univerzum törvényei szerint és azzal harmóniában kell élnie. De gyakran az egészségesnek diagnosztizált páciens is azt érzi, nem teljesen egészséges. Az igazi egészség ugyanis a pszichoszomatikus szintnél mélyebben, spirituális szinten értendő. Ezzel el is érkeztünk a jóga és az ájurvéda kapcsolódási pontjához.
 
A jóga gyökerei is a Védákig, többezer évre nyúlnak vissza. Az Upanishadok tekinthetők a jóga kiindulópontjának. A jóga alapművének tekintentett Patanjali jógaszutrái Kr. e. 300-ban íródtak. A klasszikus jóga célja az önmegvalósítás; a végső cél egyesülés saját felsőbbrendű Énünkkel, a tiszta tudattal vagy Istennel, mely túllép a külső világon és annak véges határain. Az ájurvéda fő célja az optimális életvitel, mely minden szinten megnyilvánul egészségünkben és energiáinkban.  Az ájurvéda használja a gyógyításban a jóga módszereit - ászanákat, pránájámát, relaxációt, meditációt. Minden ászanának mindhárom doshára van sajátságos hatása. Az ászanák gyakorlásánál alapvető szempont:
 
* megőrizni a doshák megfelelő áramlását,
* megelőzni a kumulálódást elsődleges helyükön – a domináns dosha csillapítása.
 
Az ájurvédát jógikus gyógyászatnak is hívják. Más megfogalmazásban az ájurvéda a mentális és testi egészség védikus tudománya, a klasszikus jóga a spirituális gyakorlás és önfejlődés rendszere. Az ájurvéda hozzásegít az egészség megtartásához és a jógagyakorlás személyre szabott optimalizálásához.
 
 
 
***
 
Saját jógagyakorlásomban megtapasztaltam, hogy bizonyos ászanák, jógagyakorlatok nem igazán esnek jól - és nem feltétlenül az anatómiai adottságaim miatt. Hiába gyakoroltam, fejlődtem a kivitelezésükben, ezek az érzések továbbra is megmaradtak és a tanítványaimmal való spontán beszélgetések során többen is beszámoltak hasonló jelenségekről.
 
A miértre akkor kaptam választ, amikor elkezdtem tanulmányozni a jóga és az ájurvéda kapcsolatát. Az olvasott szakirodalom mellett egy indiai ájurvédikus orvos erősített meg abban, hogy a jógagyakorlást lehet optimalizálni az ájurvédikus alkatnak, a dósáknak megfelelő gyakorlással. Azonnal felszállt a köd és alkati típusomat megismerve megértettem, hogy miért nem szeretek bizonyos típusú ászanákat, illetve egyes gyakorlatok tempóját, és megértettem tanítványaim problémáit is.
 
Ez vezetett arra, hogy 2008 őszén Magyarországon elsőként, dr. Arun Gupta indiai ájurvédikus orvossal közösen egy workshopot tartsunk a Sivananda Jógaközpontban  „Jóga és ájurvéda” címmel, majd ugyanabban az évben, ugyanott elindítottunk egy 10 alkalmas ájurvédikus jógatanfolyamot. Ez szintén egyedülálló kezdeményezés volt hazánkban.
 
A tanfolyam nagy sikert aratott, ezért megismételtük, ezúttal egy magyar ájurvédikus szakértő és jómagam részvételével. A tanfolyam része volt egy közös főzés, ahol a táplálkozás elméletét a gyakorlatba átültethettük és finomakat falatoztunk az ájurvédikus menüből.
 
Dr. Hovanecz Anikó - Ánandí
Belgyógyász-gasztroenterológus szakorvos,
Jógaterapeuta, jógaoktató